Zorgvisie op antroposofische basis
Het antroposofisch mensbeeld is voor de ZilverEsdoorn een kernwaarde:
- Iedere mens wordt gezien als de combinatie van een lichaam, een psychisch en sociaal wezen en een spiritueel of geestelijk wezen.
- Het zich willen ontwikkelen drukt zich uit in het verlangen van ieder mens om te zoeken naar een verbinding met zichzelf, de wereld, de andere mensen om zich heen, en zijn oorsprong.
- Vanuit deze optiek wordt met de bewoners omgegaan. Achter de beperkingen gaat een mens schuil die zich net zo graag wil ontwikkelen als ieder ander mens, en daartoe wordt hij of zij ook uitgenodigd.
De zorgaanbieder van ZilverEsdoorn is Rozemarijn. Hier is voor gekozen omdat zij zorg bieden vanuit het antroposofische mensbeeld en de daaruit voortvloeiende zorgvisie. Fundamenteel hierbij is een positieve kijk op de mens die het verlangen en de wil heeft om zich te ontplooien, en om zijn kwaliteiten tot uitdrukking te brengen ongeacht de beperking. Van wezenlijk belang is het contact leggen, niet oordelen maar elk mens willen ontmoeten en stimuleren. De warmte, veiligheid en geborgenheid die met deze visie worden gecreëerd bieden onze bewoners optimale kansen op een persoonlijke ontwikkeling en een gelukkig bestaan.
Een thuis
De antroposofie hecht waarde aan stilstaan bij alle elementen van het dagelijks leven.
Er is aandacht voor orde en structuur. Ook speelt het leven met de seizoenen en de jaarfeesten een belangrijke rol. Er is een seizoentafel met daarop materiaal uit de natuur dat laat zien welk seizoen het is. Ook worden de jaarfeesten gezamenlijk gevierd. In huis is een warme sfeer, met prettige, bescheiden kleuren, houten meubels en er staat een piano.
Elke bewoner heeft een privé slaapkamer en kan die naar eigen idee inrichten. Hier kan hij of zij zich terugtrekken als daaraan behoefte is. Het netjes houden van deze kamer hoort tot de taken van de bewoners, al dan niet met hulp van de begeleiders of ouders en er komt wekelijks een schoonmaker.
Er is zorg voor elkaar, het samen zijn en elkaar ontmoeten is vanzelfsprekend en gebeurt met aandacht en respect. De dag wordt gezamenlijk afgesloten, waarbij ervaringen gedeeld kunnen worden. Verjaardagen worden samen gevierd. Gemaakte afspraken worden nageleefd, omdat alleen dan goed kan worden samengewerkt (binnen een team, met ouders) en omdat duidelijkheid voor bewoners belangrijk is.
Waar mogelijk wordt er samen gekookt en gegeten. Bij toerbeurt en naar kunnen wordt meegedaan aan huishoudelijke taken als tafeldekken, afruimen, afwassen. Ook opruimen, boodschappen halen, horen tot de wekelijks terugkerende activiteiten die samen worden gedaan. Het eten is van goede kwaliteit en liefst biologisch.
De begeleiders
De begeleiders hebben een zorg gerelateerde opleiding afgerond of zijn hiermee bezig. Ze zijn bereid zich te verbinden met het antroposofisch gedachtengoed. Het gaat daarbij om de ontmoeting en het opbouwen van een relatie. Juist door het zich inleven in de ander kan aansluiting worden gevonden, hetgeen uiteraard op professionele wijze gebeurt.
De zorgaanbieder draagt de eindverantwoordelijkheid voor het leveren van veilige en goede basiszorg. Tijdens de piekuren in de ochtend en vroege avond zijn er twee begeleiders, zo mogelijk aangevuld met stagiaires of vrijwilligers. Er is altijd een slaapwacht. Het werkrooster geldt voor 365 dagen per jaar en de medewerkers weten welke contactpersonen ze kunnen bellen bij problemen of mankementen aan het huis.
Er is frequent overleg tussen vertegenwoordigers van ZilverEsdoorn en het zorgteam van Rozemarijn om met elkaar de praktische details van de zorg te monitoren. Elke bewoner heeft een persoonlijk begeleider en een individueel ondersteuningsplan met werkdoelen dat halfjaarlijks wordt geëvalueerd.
Voor deze benadering hoef je geen antroposoof te zijn, maar dus wel dit mensbeeld omarmen.
Grondsteen en spreuk
Begin 2020 was de officiële ‘legging’ van de grondsteen, Deze symboliseert het fundament waarop je kunt bouwen en vertrouwen. De grondsteenlegging staat symbool voor de besluiten en intenties die in geestelijk opzicht genomen zijn. De grondsteen en de grondsteenspreuk zijn hier de fysieke uitdrukkingen van. Het is het herkenningspunt voor het gedeelde ideaal, in ons geval een veilig en warm thuis. In ZilverEsdoorn ligt de steen voor iedereen zichtbaar in de vloer bij de entree met een glasplaat er overheen.
Alle bewoners en medewerkers van Rozemarijn legden vóór het plaatsen hun eigen steen in de grond om zo een bedding te vormen.
In groot gezelschap hield Kees van Dijk (lid RvV) een mooi verhaal waarin de samenhang tussen de vorm van de grondsteen, een pentagondodekaeder, en de mensen van de ZilverEsdoorn duidelijk werd. Het getal vijf (penta) staat voor de ‘werkende’ mens. Kees maakte dit duidelijk door het spannen van een wollen draad om zijn gestalte in de vorm van een vijfster.
Het getal 12 (dodeca) staat voor iets dat een geheel is. Denk daarbij aan de 12 maanden van het jaar, de 12 uren van de klok, de 12 tekens van de dierenriem. De werkende mens in een harmonisch geheel: een prachtig beeld voor waar de ZilverEsdoorn voor staat.
De bijbehorende grondsteenspreuk werd samengesteld uit de inbreng van bewoners, zorgverleners en ouders. Deze is op de vlakken van de grondsteen gegraveerd en ook op een houten bord dat boven de piano hangt.
Grondsteenspreuk ZilverEsdoorn
Omringd door bomen,
Omhuld door aandacht,
Waar boeren de aarde verzorgden.
ZilverEsdoorn,
Daar woon ik, groei ik, doe ik,
Daar kan ik mijzelf zijn samen met anderen.